Zeven mogelijke botulisme gevallen gelinkt aan voorverpakte tortilla de patata

LLara 21 juli 2023 16:27

Na het consumeren van voorverpakte tortilla de patata, zijn er zeven mogelijke gevallen van botulisme gemeld in Spanje. De geïnfecteerde producten zijn geproduceerd door de Palacios groep, die de producten al uit de handel heeft genomen. Er zijn tot nu toe geen gerelateerde sterfgevallen gemeld.

Bevestigd botulisme geval in Madrid

Het bevestigde geval van botulisme in Madrid werd op 10 juli gemeld. De 49-jarige patiënt had de voorverpakte tortilla de patata van de Palacios groep gegeten, wat leidde tot de eerste symptomen. De producent heeft alle betrokken producten uit de handel genomen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

In totaal zijn er nu zeven personen die symptomen van botulisme hebben vertoond na het consumeren van de voorverpakte tortilla. Hiervan zijn vijf gevallen bevestigd door laboratoriumtests. De symptomen bij deze personen begonnen tussen 24 juni en 10 juli. Daarnaast zijn er nog twee waarschijnlijke gevallen waarbij de symptomen overeenkomen met die van botulisme.

Een van de bevestigde gevallen betreft een 23-jarige vrouw en haar 61-jarige vader uit Italië. Ze hadden de voorverpakte tortilla gegeten op 30 juni, net voordat ze op 1 juli terugkeerden naar Italië. De eerste symptomen begonnen bij hen op 1 en 2 juli. Dit onderstreept het risico van voedselvergiftiging door voorverpakte producten.

Wat is botulisme precies?

Botulisme is een ernstige ziekte veroorzaakt door een botulinetoxine dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Deze bacterie kan worden aangetroffen in voedsel dat is geconserveerd in een zuurstofarme omgeving. De symptomen van botulisme beginnen meestal binnen 12 tot 36 uur na blootstelling aan de toxine en kunnen variëren van dubbelzien, spierzwakte tot zelfs verlamming. Er is geen medicijn voor botulisme maar de ziekte kan worden behandeld met antitoxine.

Preventie van botulisme

Om botulisme te voorkomen, is het essentieel om voedsel goed te bereiden en te bewaren. Dit betekent dat het voedsel goed gekookt moet worden en in een koelkast moet worden bewaard. Ook is hygiëne van belang. Wonden moeten goed schoongemaakt en verbonden worden om de kans op infectie te minimaliseren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.