Zieke kinderen naar de kinderopvang: Een lastige kwestie

LLara 8 december 2023 07:48

Zieke kinderen naar de kinderopvang brengen: een hot topic op sociale media. Is dit in het belang van het kind of is het vooral gemakkelijk voor de ouders? En hoe gaan kinderopvangprofessionals hiermee om?

Zieke kinderen naar de kinderopvang: belangen in evenwicht

Het is een veelbesproken kwestie: ouders die hun zieke kinderen naar de kinderopvang sturen. Vaak handelen ouders uit hun eigen belang of dat van hun werkgever, in plaats van uit het belang van het kind. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het zieke kind, dat misschien beter af zou zijn met persoonlijke aandacht en zorg thuis, maar ook voor andere kinderen en kinderopvangmedewerkers die aan mogelijke ziektekiemen worden blootgesteld.

Professionals in de kinderopvang zien graag dat ouders eerlijk en open zijn over de gezondheid van hun kind. Het maakt een groot verschil als ouders van tevoren melden dat hun kind zich niet lekker voelt, in plaats van hen te verrassen met een ziek kind. Dit maakt het voor de professionals mogelijk om de situatie beter in te schatten en passende maatregelen te nemen indien nodig.

Covid-pandemie verergert de situatie

Sinds het begin van de covid-pandemie wordt het probleem van zieke kinderen op de kinderopvang als extreem ervaren. Kinderopvangmedewerkers melden dat ouders hun kinderen zelfs met duidelijke symptomen zoals waterpokken of koorts naar de opvang sturen. Dit verhoogt niet alleen het risico voor andere kinderen en het personeel, maar kan ook leiden tot stress en een hogere werkdruk voor de kinderopvangmedewerkers.

Hoewel het over het algemeen als problematisch wordt gezien, zijn er ook positieve ervaringen. Sommige gastouders geven aan dat ze ruimte hebben voor zieke kinderen, mits ze de zorg kunnen bieden die het kind nodig heeft. Hieruit blijkt dat de mogelijkheid om zieke kinderen op te vangen grotendeels afhangt van de individuele situatie en mogelijkheden van de opvangprofessional.

Praktische tips van professionals

Om deze moeilijke kwestie aan te pakken, geven sommige professionals nuttige tips. Ouders zouden altijd een back-up moeten hebben op hun werkdagen, zoals grootouders of andere ouders, en kinderopvangorganisaties zouden duidelijke regels moeten hebben over wanneer een kind niet naar de opvang mag komen. Deze maatregelen kunnen helpen om het welzijn van alle betrokkenen te waarborgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.