Zo bescherm je je tegen het dodelijke melanoom: een gids

LLara 27 april 2024 07:01

Melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, kan met de juiste stappen worden voorkomen. Bescherm jezelf tegen de zon, let op veranderingen in je huid en vermijd bekende risicofactoren om je kansen op deze levensbedreigende ziekte te verkleinen.

Het belang van vroege ontdekking bij melanoom

Melanoom staat bekend als de dodelijkste vorm van huidkanker, en dat is met goede reden. Hoewel een groot aantal patiënten geneest, is er altijd een gerede kans op overlijden. Toch is er hoop: ongeveer 94% van de melanoompatiënten is na vijf jaar nog in leven. Cruciaal is dat melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld, want dan is de kans op genezing het grootst.

Voorkomen van melanoom door zonbescherming en regelmatige huidcontrole

Je huid beschermen tegen overmatige blootstelling aan zonlicht is een belangrijke stap in de preventie van melanoom. Vermijd de zon tussen 11 en 15 uur, wanneer de stralen het felst zijn. Draag beschermende kleding, een hoed en een zonnebril met UV-bescherming. Smeer je goed in met zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30 en 'breed spectrum' tegen UVA en UVB stralen. Daarnaast is het cruciaal om je huid en moedervlekken regelmatig te controleren op veranderingen in kleur, vorm, grootte of andere afwijkingen. Bij twijfel, ga direct naar de huisarts.

Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van melanoom kunnen verhogen. Het gebruik van zonnebanken verhoogt het risico aanzienlijk. Ook kunnen sommige medicijnen en behandelingen zoals lichttherapie het risico verhogen. Mensen met een lichte huid, sproeten of rood haar hebben een hoger risico. Daarnaast hebben mensen met veel moedervlekken of een familiaire aanleg een hoger risico en moeten extra alert zijn. Het vermijden van deze risicofactoren kan helpen om de kans op melanoom te verkleinen.

Hoe een melanoom zich ontwikkelt en uitzaait

Een melanoom kan op verschillende manieren beginnen. Het komt vaak voor dat het ontstaat uit een bestaande moedervlek die verandert van kleur, vorm, grootte of gaat jeuken of bloeden. Het kan echter ook ontstaan als een nieuwe vlek op de huid. Over het algemeen hebben melanomen een onregelmatige vorm, meerdere kleuren en een snelle groei. In een laat stadium kan het uitzaaien naar andere delen van het lichaam, zoals de lymfeklieren. Daarom is het zo belangrijk om je huid goed in de gaten te houden en bij veranderingen direct een arts te raadplegen.

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van een melanoom kunnen vergroten. Overmatige blootstelling aan UV-straling, vooral op jonge leeftijd, is een van de grootste factoren. Daarnaast zijn mensen met een lichte huid, sproeten of rood haar, veel moedervlekken of atypische/afwijkende moedervlekken, en een erfelijke aanleg, zoals het FAMMM-syndroom, ook op een hoger risico. Door je bewust te zijn van deze risicofactoren kun je actie ondernemen om jezelf te beschermen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.