Zorgwekkende toename van blauwtongbesmettingen bij schapen in Nederland

LLara 31 oktober 2023 22:33

De blauwtong epidemie onder schapen in Nederland blijft maar voortduren. Door de aanhoudende zachte herfst is het einde nog niet in zicht, en een vaccine laat nog steeds op zich wachten.

De aanhoudende verspreiding van blauwtong

Ondanks de hoop op een einde aan de blauwtongepidemie, wordt de situatie er niet beter op. Door de aanhoudende zachte herfst blijven nieuwe schapen besmet raken. Volgens Reinard Everts, dierenarts en directeur van de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkersorganisatie (NSFO), moet het voor minstens twee weken koud zijn, met temperaturen van maximaal 10 graden, om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Helaas lijken de weersvoorspellingen niet op dit scenario te wijzen.

Zoektocht naar een effectief vaccin

Een geschikt vaccin blijft een cruciaal element in de strijd tegen blauwtong. Hoewel er eerder hoop was op een vaccin uit Zuid-Afrika, blijkt dit traject momenteel stil te liggen door onvoldoende informatie over de veiligheid. 'We zijn dus echt afhankelijk van een vaccin dat wordt geproduceerd in Europa. Diverse farmaceuten zijn daar volop mee bezig, maar het is onbekend of en wanneer dat op de markt komt,' aldus Everts.

De economische impact van de blauwtongepidemie

De blauwtongepidemie heeft enorme economische gevolgen voor de schapensector. Zo'n één op de acht Nederlandse schapenbedrijven ondervindt sterfte door blauwtong, en naar schatting 3.500 tot 4.000 bedrijven zijn besmet. De totale schade voor de sector wordt geschat op 4,5 miljoen euro. Daarnaast zijn er extra kosten voor het opruimen van dode dieren (Rendac) en medicijnen, waardoor de totale schade naar verwachting tegen het einde van dit jaar rond de 10 miljoen euro zal liggen.

Ondanks intensief onderzoek, blijft het een mysterie hoe het blauwtongvirus Nederland heeft bereikt. Het virus lijkt niet op eerder geïdentificeerde virussen uit Italië, Israël en Zuid-Afrika. Everts noemt het scenario dat de besmetting via huisvuil uit Rome naar Nederland is gekomen, vergezocht. Genetische analyses geven ook geen overeenkomsten aan met het type 3-virus dat eerder in Italië werd aangetroffen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.