Zwangerschap: versnelt het de biologische veroudering van vrouwen?

LLara 11 april 2024 07:01

Amerikaanse studies suggereren dat zwangerschap mogelijkerwijs het biologische verouderingsproces van vrouwen versnelt. Maar na de zwangerschap vinden vrouwen snel herstel, sommigen worden zelfs biologisch 'jonger'. Is zwangerschap echt een versneller van veroudering? Wij duiken in de wetenschap erachter.

Zwangerschap en biologische veroudering

Amerikaanse onderzoekers suggereren in twee nieuwe studies dat zwangerschap het biologische verouderingsproces bij vrouwen mogelijk kan versnellen. Dit is gebaseerd op het idee dat een zwangere vrouw door vermoeidheid en pijn zich vaak ouder voelt dan haar kalenderleeftijd. De onderzoekers hebben dit idee getest door gebruik te maken van een algoritme dat verschillende DNA-kenmerken in bloedmonsters onderzoekt om zo de biologische leeftijd van een persoon te bepalen.

In een van de studies, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, onderzochten de wetenschappers bloedmonsters van 825 Filipijnse vrouwen die allemaal in hetzelfde jaar geboren waren. Sommigen van hen waren zwanger of hadden al een zwangerschap achter de rug, terwijl anderen nooit zwanger waren geweest. De onderzoekers ontdekten dat de zwangere vrouwen een biologische leeftijd hadden die enkele maanden ouder was dan de vrouwen die niet zwanger waren. Deze resultaten hielden rekening met verschillen in sociale situaties, gezondheid en financiële status.

Biologische veroudering tijdens zwangerschap

In de tweede studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism, volgden de onderzoekers 119 Amerikaanse vrouwen tijdens hun zwangerschap met behulp van bloedmonsters. Ze ontdekten dat de vrouwen aan het einde van hun zwangerschap biologisch gezien aanzienlijk verouderd waren. Het DNA van hun bloedcellen was biologisch twee jaar ouder dan aan het begin van hun zwangerschap. De bevindingen suggereren dat de zwangerschap een aanzienlijke impact heeft op de biologische leeftijd van een vrouw.

Herstel na zwangerschap

Ondanks de verhoogde biologische leeftijd aan het einde van de zwangerschap, bleek dat vrouwen drie maanden na de bevalling snel herstelden. Ze keerden terug naar hun biologische leeftijd van voor de zwangerschap. Dit snelle herstel suggereert dat de effecten van de zwangerschap op de biologische leeftijd van een vrouw mogelijk tijdelijk zijn.

Interessant is dat sommige moeders, die in de eerste drie maanden na de bevalling alleen borstvoeding hadden gegeven, zelfs een biologische leeftijd hadden die 'jonger' was dan voor de zwangerschap. Dit suggereert dat borstvoeding mogelijk een positieve invloed heeft op de biologische leeftijd van een vrouw na de zwangerschap.

Kritiek op de onderzoeksresultaten

Niet iedereen is het echter eens met de resultaten van de onderzoeken. Sommige wetenschappers hebben kritiek geuit en beweren dat de veranderingen in biologische leeftijd slechts een reactie zijn op de stress die met de zwangerschap gepaard gaat, en niet daadwerkelijk aantonen dat vrouwen tijdens de zwangerschap biologischer ouder worden. Deze kritische houding benadrukt de noodzaak voor verder onderzoek in dit gebied.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.