Zware verkoudheid? Zo kan je de klachten verminderen

LLara 30 oktober 2023 10:19

Een flinke verkoudheid kan behoorlijk vervelend zijn. Maar maak je geen zorgen, we hebben verschillende remedies en adviezen verzameld die je kunnen helpen de klachten te verminderen. Van stomen tot kippensoep, en van paracetamol tot vitamines, ontdek hoe je de symptomen van een zware verkoudheid kan verlichten.

Verkoudheid: feiten en fabels

Het is een veelvoorkomende misvatting dat je verkouden kunt worden door de kou. Verkoudheid wordt echter veroorzaakt door virussen. Hoewel kou je weerstand kan verminderen, waardoor je vatbaarder wordt voor virussen, zul je niet ziek worden door simpelweg nat te worden in de regen.

Hoewel stomen je niet sneller beter maakt, kan het wel tijdelijk verlichting bieden van verkoudheidssymptomen. Door te stomen met warm water, kun je tijdelijk de hoeveelheid snot in je neus verminderen. Het is aanbevolen om drie keer per dag een kwartier te stomen voor het beste effect.

Als je last hebt van een verstopte neus, kan een neusspray een uitkomst bieden. Je hoeft geen dure producten te kopen, want je kunt ook zelf een neusspray maken door een theelepel zout op te lossen in een glas lauw water. Gebruik deze oplossing een paar keer per dag in ieder neusgat voor verlichting.

Het nut van hoestdrankjes ontkracht

Ondanks hun populariteit, zijn hoestdrankjes en andere hoestmiddelen geen bewezen middelen tegen verkoudheid. Ze zullen je niet helpen minder te hoesten en lossen ook geen slijm op, volgens Thuisarts.nl, de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Thee met honing kan helpen bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel. Al van oudsher wordt kippensoep gegeven aan mensen die een griepje hebben of verkouden zijn. Toch, verwacht er geen wonderen van. Hoewel sommige studies suggereren dat de carnosine in kippensoep het immuunsysteem kan ondersteunen, blijven andere experts sceptisch en spreken vooral van een placebo-effect.

Paracetamol als beste medicijn bij verkoudheid

Als je zwaar verkouden bent, is paracetamol voor de meeste mensen het beste medicijn. Het werkt tegen hoofd- en keelpijn, is koortsverlagend en heeft eigenlijk nauwelijks bijwerkingen. Let wel op dat je de juiste dosering neemt en niet achteloos hele strips paracetamol inneemt.

Het nut van extra vitamine C bij verkoudheid

Als je veel groente en fruit eet, hoef je in principe geen extra vitaminepillen te slikken. Maar als je grieperig bent of verkouden, kan extra vitamine C wel helpen bij het verbeteren van je weerstand. Een dagelijkse dosis van 1000 milligram wordt aanbevolen, en dat een aantal weken lang. Overschotten worden eenvoudig via de urine uitgescheiden.

Waarom alcohol vermijden bij verkoudheid?

Hoewel een 'steuntje in de rug' van een stevige borrel misschien aanlokkelijk klinkt als je verkouden bent, raden veel deskundigen dit af. Door alcohol zetten de bloedvaten uit, waardoor de slijmvliezen in je neus opzwellen. Dit kan je ademhaling belemmeren. Daarnaast kan alcohol je weerstand verminderen en risico op uitdroging vergroten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.