Zwoele zomer zorgt voor meer muggenbeten

LLara 11 september 2023 17:37

De zomer van 2023, die startte met weinig muggen, zag een toename van muggenoverlast dankzij het natte weer in juli en augustus. Onderzoekers voorspellen een verdere piek als gevolg van de recente hittegolf.

Droge start zomer beperkt muggen

De zomer van 2023 begon opvallend droog. Dit had een positief effect op de muggenoverlast: het was minder dan in andere jaren. Steekmuggen leggen hun eieren namelijk op plekken waar water langdurig stilstaat, zoals in drinkbakken en regentonnen. Door de droogte waren er minder van dit soort broedplaatsen beschikbaar, wat leidde tot minder muggen en dus minder muggenbeten.

De situatie veranderde echter halverwege augustus. De onderzoekers merkten een toename van muggenbeten op, wat te wijten was aan de verhoogde regenval in juli en augustus. Deze omstandigheden zorgden voor meer broedplaatsen voor de muggen, waardoor meer muggen geboren werden. Ook nam het aantal steekvliegen toe, die op zoek gingen naar een bloedmaal.

Warme nazomer voorspelt muggenoverlast

Normaal gesproken nemen de muggenoverlast en de temperaturen in september af. Dit jaar hebben we echter een warme nazomer, waardoor de overlast van muggen naar verwachting zal toenemen. Vrouwtjesmuggen worden actiever naarmate het warmer wordt en gaan op zoek naar bloed. Daarnaast ontwikkelen muggenlarven zich sneller in warmere omstandigheden. De recente neerslag zorgt ook voor voldoende broedplekken voor de steekmuggen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.