Bloedneuzen: Wanneer moet je je zorgen maken en wat te doen?

LLara 26 december 2023 07:47

Bloedneuzen zijn vaak onschuldig, maar in sommige situaties kan er meer aan de hand zijn. Lees hier wanneer je je zorgen moet maken en hoe je een bloedneus kunt stoppen en voorkomen.

Wanneer een bloedneus zorgwekkend is

Het is normaal om je zorgen te maken als een bloedneus langer dan 20 minuten aanhoudt, hevig bloedt, samengaat met andere symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid of bewustzijnsverlies, vaker voorkomt dan eens per week, bij kinderen jonger dan 2 jaar of bij zwangere vrouwen en mensen met een bloedstollingsprobleem voorkomt. In deze gevallen is het raadzaam medische hulp te zoeken.

Eerste hulp bij een bloedneus

Als je een bloedneus hebt, kun je een aantal maatregelen nemen om de bloeding te stoppen: buig je hoofd voorover, druk je neus dicht, hou dit 10-15 minuten vol, ga zitten of lig neer om de bloeddruk in je hoofd te verlagen. Gebruik geen wattenstaafjes of tampons om je neus te reinigen, want deze kunnen de bloeding verergeren. Als de bloeding na 15 minuten niet stopt, raadpleeg dan een arts.

Om bloedneuzen te voorkomen, kun je een paar eenvoudige maatregelen nemen: vermijd droge lucht, drink voldoende vocht, gebruik een neusspray met zoutoplossing en vermijd zwaar tillen of sporten. Als je regelmatig last hebt van bloedneuzen, is het raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts om de oorzaak te achterhalen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.