Hoe voetschimmel te verslaan: effectieve tips en adviezen

LLara 21 februari 2024 09:01

Voetschimmel is een veelvoorkomend, hardnekkig probleem, maar het is ook uitroeibaar. In dit artikel delen we nuttige informatie en adviezen over hoe je voetschimmel kunt bestrijden en voorkomen.

Gerichte aanpak van voetschimmel

Podotherapeut Marijn van Olderen benadrukt dat voetschimmel een zeer hardnekkige aandoening is die grondig moet worden aangepakt. Daarom raadt zij aan de schimmel heel gericht te bestrijden met behulp van de juiste middelen, die je alleen op advies van een arts of huidtherapeut moet verkrijgen. Deze specialisten kunnen een kweek maken en een middel voorschrijven dat specifiek op jouw schimmeltype is afgestemd.

Voetschimmel houdt van warme, donkere, vochtige en krappe schoenen, vooral als ze van synthetisch materiaal zijn. Daarom is het belangrijk om dit in gedachten te houden bij het kiezen en onderhouden van je schoenen. Zelfs als je de voetschimmel behandelt, kan deze nog sporen achterlaten in je schoenen en sokken, en kan je opnieuw geïnfecteerd raken als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

Schimmels komen vaak voor tussen de tenen, met name tussen de kleinste twee. De symptomen zijn onder andere een week aanvoelende huid, scheurtjes, kloofjes, verkleuring, schilfering, roodheid en blaarvorming, evenals jeuk. De schimmel kan zich ook verspreiden naar de voetzolen en nagels, wat pijn bij het lopen kan veroorzaken. Ook kunnen er onaangename geuren ontstaan en kunnen bacteriën zich op de huid nestelen. De nagels kunnen ook verkleuren en dik, brokkelig worden of zelfs loslaten.

Nabehandeling en droogheid

Nabehandeling is belangrijk zodra je de schimmel hebt bestreden. Je kunt schimmeldodend poeder kopen bij betere schoenwinkels en je sokken op minstens 60 graden wassen. Daarnaast is het belangrijk om tweedehands schoenen goed te behandelen met een antischimmelproduct. Ook de anatomie van je voeten kan tegenwerken als de schimmel steeds terugkomt, omdat sommige voeten niet altijd recht en plat zijn, met vijf teentjes keurig naast elkaar. Van Olderen adviseert om je voeten goed droog te houden, en met name om de huid tussen de tenen droog te houden.

Gouden antischimmelregels

Van Olderen geeft ook een paar 'gouden regels' om schimmel te voorkomen en te bestrijden. Onder meer het dragen van passende sokken en schoenen van organisch materiaal, het lang volhouden van nabehandeling van je schoenen en sokken, het kort houden van je nagels en snel actie ondernemen bij de eerste tekenen van schimmel. Ook raadt zij aan altijd badslippers te dragen in natte openbare ruimtes en je tenen altijd goed af te drogen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.